99,8% van Gorinchem is gedekt door een AED

99,8% van Gorinchem is gedekt door een AED

Op dit moment heeft Gorinchem een dekkingsgraad van 99,8% met AED. In totaal hangen er 49 Automatische Externe Defibrillators (AED) in Gorinchem. Hierdoor kunnen de 519 Gorinchemmers die hulpverlener zijn mensen met een hartstilstand helpen.

Foto: Hartveilig wonen Gorinchem – Bas ‘t Hoen

24 uur 7 dagen per week kunnen 519 getrainde Gorinchemmers iemand helpen met een hartproblemen. Zij kunnen dit doen met de 49 AED die de stad rijk is. Hiermee zorgen ze ervoor dat ruim 99,8% van Gorinchem gedekt is. Zo zit er iemand met nood binnen een afstand van 500 meter bij een AED.

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten heet defibrilleren. Om Gorinchem 100% gedekt te krijgen zijn er nog 7 AED nodig.

Burgerhulpverlener

Het liefst heeft Hartveilig Wonen Gorinchem meer dan 55 Gorinchemmers nodig om de stad een stuk veiliger te maken. Deze zogenoemde burgerhulpverleners hebben een cursus reanimeren en ‘gebruik maken van een AED’ gevolgd. Op het moment dat er 112 is gebeld kunnen deze burgerhulpverleners zo snel mogelijk ter plaatsen zijn voordat ambulance er is. Hierdoor kunnen mensen met een hartstilstand sneller geholpen worden, waardoor de overlevingskans groter is. In 2019 is er 33 keer gebruik gemaakt van een burgerhulpverlener in Dalem en Gorinchem.

Wil je ook burgerhulpverlener worden? Voor €17,50 kun je al een cursus volgen en kun je aanmelden om een burgerhulpverlener worden.

Meer Gorinchem nieuws