Binnenstad niet goed toegankelijk voor mindervalide

Binnenstad niet goed toegankelijk voor mindervalide

Uit onderzoek blijkt dat de binnenstad niet toegankelijk is voor mensen met een beperking. Zo bleek dat o.a. de stoepen te smal zijn, te kort aan mindervalide wc’s, afvalbakken niet of slecht toegankelijk zijn en weinig bankjes waar mensen even kunnen rusten.

Foto: Bas ‘t Hoen

Op verzoek van de gemeente heeft onderzoeksbureau Z de toegankelijkheid van de binnenstad voor visuele en lichamelijk beperkte mensen onderzocht. Hiermee wil de gemeente gehoor geven aan de onvrede van Gorinchemmers met een beperking. Fractieondersteuning Annemarie Pie van Gorcum Actief maakt zich vooral zorgen over de houding van de gemeente “We hebben hier al jaren zitten pitten. We krijgen regelmatig vraag vanuit de belangenorganisatie en hebben er niets mee gedaan. Nu pas schakelen wij een onderzoeksbureau in terwijl we al jaren deskundigheid in huis hebben.” Annemarie Pie doelde op het gehandicaptenplatform Gorinchem.

Stoepje op, stoepje af

Op dit moment zijn de stoepen niet breed genoeg. Zo moeten de stoepen minimaal 1,2 meter breed zijn, maar het liefst 1,5 meter. Ook de vele smalle steegjes worden als niet toegankelijk beschouwd voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel of rollator. Ook slechtziende Gorinchemmers kunnen de weg niet goed vinden in de binnenstad. Dit komt omdat er geen geleidenlijnen liggen op de stoep. Hierdoor kunnen mensen moeilijk de weg vinden. En als ze eenmaal in de stad zijn moeten ze al zigzaggend door de stad gaan door de vele fietsen, auto’s die op de stoep staan of reclameborden van ondernemers midden op straat.

Universele wc’s

Ook als mensen even willen rusten, is er geen plek voor hen. Zo zijn er nauwelijks bankjes in de winkelstraten en als ze er zijn zitten er geen arm- of rugleuning aan vast. Ook als mindervalide naar de wc willen, kunnen ze dat alleen maar op het station of bij het Gorinchemse museum. Binnenkort zal in de parkeergarage een mindervalide wc geplaatst worden. Emmy den Heijer, voorzitter van Stichting Gehandicaptenplatform Gorinchem geeft aan dat het wenselijk zou zijn als er meer universele wc’s komen. Deze moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook een plekken waar bijvoorbeeld baby’s verschoond kunnen worden. Deze moeten ook in de avonduren toegankelijk zijn. Ook gaat de gemeente binnenkort in gesprek met de ondernemers om wc’s gratis aan te bieden aan bezoekers van de binnenstad. Dit zal vooral helpen voor mensen met een blaasprobleem.

Meldpunt

D66-raadlid Ilhan Tekir vroeg zich af of het niet verstandig is dat er een meldpunt komt waarin mensen met een beperking hun wensen of klachten kunnen doen. Volgens Emmy den Heijer is er al een meldpunt openbare ruimte bij de gemeente. Daar kunnen mensen hun klacht doen als bijvoorbeeld tegels scheef liggen. Tekir vraagt zich af of dit wel duidelijk genoeg is voor mensen met een beperking.

Meer Gorinchem nieuws?