Floris te zien in Loevestein

Floris te zien in Loevestein

In de kerstvakantie staat de TV-serie Floris centraal, welke deels is opgenomen op Slot Loevestein. Speciaal voor deze vakantie is er een tijdelijke Floris tentoonstelling, zijn er look-a-likes uit de serie die zorgen voor live-entertainment en er is een grootste opening op 22 december die je niet mag missen.

Foto: Slot Loevestein – Johan Wouters

Op zondag 22 december wordt de Floris tentoonstelling groots geopend. Gerard Soeteman, schrijver van de serie Floris, en Jaap Kooimans, schrijver van het boek Floris, zullen de openingshandeling verrichten. Zij worden bijgestaan door Floris, Sindala, Lange Pier en vele andere TV- helden en schurken uit de Floris serie die voor deze gelegenheid vertolkt worden door leden van de bekende re-enactment (naspelen) groep House of Wax Entertainment. Zij zullen op theatrale wijze scenes uit de serie naspelen. Na de opening is er de mogelijkheid om met Gerard, Jaap of de karakters uit de serie op de foto te gaan in het kasteel. De rest van de dag is er volop entertainment met demonstraties vechten, dansen, muziek, kiddy battle, ambachten en nog veel meer. Praktisch: Een ieder is uitgenodigd om bij de spectaculaire opening aanwezig te zijn (gratis). Deze start om 11:15 uur op de Voorburcht voor het kasteel. De rest van het programma speelt zich binnen in het kasteel af waarvoor je een kaartje kunt kopen bij de kassa. Deze is open vanaf 11:00 uur.

Floris Tentoonstelling

In de tijdelijke tentoonstelling zijn Floris memorabilia naast ‘echte’ middeleeuwse replica’s geplaatst; denk aan harnassen, zwaarden en kleding. De TV-serie Floris is historisch gezien natuurlijk hartstikke onjuist; daarom vertellen professionele gidsen je over de verschillen tussen film-middeleeuwen en de werkelijke middeleeuwen. Daarbij laten ze je met een andere bril op naar geschiedenis kijken. Geschiedenis is altijd een reconstructie; historici bepalen welk verhaal verteld wordt en uit welk perspectief. Het nu verandert steeds, verandert daarmee ook onze kijk op geschiedenis? Praktisch: De tentoonstelling is te bezoeken van zondag 22 december t/m 5 januari. Live entertainment op 22 december 2019 en 4 en 5 januari 2020. Live-entertainment 4 en 5 januari Floris, Sindala, Lange Pier en vele andere TV-helden en schurken uit de Floris serie worden ook op 4 en 5 januari door leden van House of Wax vertolkt om het leven uit de middeleeuwen en de serie Floris uit te beelden. Er is muziek, demonstraties vechten, dansen, en kinderen kunnen meedoen met een kiddy battle.

Overig programma

Professionele gidsen vertellen dagelijks over de geschiedenis van Loevestein, de tijdelijke tentoonstelling en Hugo de Groot. Je kunt dagelijks de TV-serie Floris kijken op de zolder van het kasteel. Kinderen kunnen op donderdag 2 januari een workshop wapenschild maken volgen. De tingieter komt langs 27 t/m 31 december en er is op 28 en 29 december en sfeervolle kerstmuziek. Voor een compleet overzicht van het programma kijk je op de website van Slot Loevestein.

Struintochten

Heb je genoeg van het binnen zitten na de Kerstdagen? Vliegen je (klein)kinderen tegen de muren op? Ga dan lekker struinen met de hele familie op 26 of 28 december of 3 januari. Maak je excursie compleet op 26 en 28 december en breid uit met een arrangement. Even bijkomen van de kou in de taveerne van Slot Loevestein met een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met een heerlijke kasteelkoek. De struintocht (met of zonder arrangement) is alleen te boeken via de website van Staatsbosbeheer.

Praktische informatie

Kerstvakantie op Slot Loevestein Data: 21 december – 5 januari Dagelijks open van 11:00 – 17:00 uur. Gesloten op 1 e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Meer Gorinchem nieuws?