Hoop Cultuur deze zondag

Hoop Cultuur deze zondag

Tijdens de Culturele Zondag op 8 december valt er de hele middag weer genoeg te beleven in diverse galeries, musea en theaters. In theater Peeriscoop treden om 15 uur ‘De Mannen van Naam’ op. Drie doorgewinterde muzikanten, die ooit samen aan de basis van Pater Moeskroen stonden. Plezier, passie en muzikaliteit staan garant voor een gezellige theatermiddag. Ook een muzikaal feest valt te beleven tijdens het Plug-In Café in Pogo aan de Grote Haarsekade, met de band Different Roads. Verder is het Akoestisch Open Podium in café De Keizer vanaf 16 uur geopend. Presenteer jezelf op het gebied van muziek, rap, rock, cabaret of poëzie!

Foto: Culturele Zondag

 In het Gorcums Museum is er naast twee exposities ‘Het geheim van de meester’ en ‘Bedrieglijk echt’ een workshop ‘maak je eigen olieverf’ door Rutger van Bruggen. In het Hendrick Hamel-museum is een expositie van prenten over Gorinchem uit de periode 1570-1870. Deze verzameling van Boudewijn Verhoef diende tevens als basis voor het nieuwe boek ‘Gorcum, oude prenten, nieuwe verhalen’. In het minimuseum van de Aanlegsteiger zie je spionage-afluisterapparatuur met uitleg van Hugo Ouwerkerk.

Galerieën 

In proeflokaal de Caponnière hangen schilderijen van de Gorcumse Evaline Kemp. In galerie Vizioen exposeert de Dick Ippel o.a. zijn ‘Laatste avondmaal’ en verder demonstreert Milo Kromhout zijn beeldhouwkunst. In Galerie ‘Kunst bij Karel’ geven fotograaf Derk Hasselo en kunstenares Sylvia Melssen uitleg over hun werken. Derk maakt graag stills, landschappen, natuuropnamen, grafische en abstracte beelden. Sylvia schildert graag grote en vrolijke werken. Wegens enorm succes exposeert Atelier 2vier8 opnieuw de werken van de jonge, talenvlotte Rachel Climo uit Gorinchem. Zij maakt gevarieerd werk; grote portretten, surrealistische landschappen en realistische pentekeningen. In het atelier voor klavecimbelbouw van Boudewijn Verhoef exposeert keramiste Silene van Waveren. In de kruitmagazijnen aan de Dalemwal is een fotoexpositie plaats van Johannes van Camp getiteld ‘Zelfrespect’. 

Gorcum vertelt

In het ‘Gorcum vertelt’ café in bistro Piccolo ontvangt vaste gastvrouw Arida van Baardewijk over Simon van der Pol. Bij toeval raakte hij geïnteresseerd in Gorinchem in de periode van 1662 tot 1762. Het verschil tussen rijk en arm was groot. Welgestelde burgers lieten prachtige tuinen aanleggen binnen de vestingmuren. De gewone man moest hard werken om zijn dagelijks brood te verdienen bijvoorbeeld in de pijpenmakerij, leerlooierij of bierbrouwerij. Na afloop wordt het Hendrik Hamel-museum bezocht om de prenten-expositie te bekijken. 

Uitgebreide informatie over het programma en alle deelnemende instellingen vind je op www.culturelezondaggorinchem.nl 

Meer Gorinchem nieuws?