Gorinchem sportgemeente van het jaar

Gorinchem sportgemeente van het jaar
gemeente gorinchem

De gemeente Gorinchem is sportgemeente van het jaar 2019 geworden. De gemeente neemt daarmee het stokje over van Rotterdam, die vorig jaar de titel mocht dragen.

Foto: Gemeente Gorinchem

De gemeente Gorinchem was samen met Almere, Venlo en Simpelveld genomineerd voor de eervolle titel. Uiteindelijk nam Gorinchem deze titel mee naar huis.

Sportgemeente van het jaar

Om voor de titel Sportgemeente van het jaar 2019 in aanmerking te komen, konden gemeenten zichzelf kandidaat stellen. Daarvoor hebben zij gemotiveerd moeten aangeven welke visie de gemeente heeft op lokaal sport- en beweegbeleid én hoe zij dit in praktijk vorm en inhoud geven met de hele gemeente. Hoe zorgt de gemeente er bijvoorbeeld voor dat iedereen die wil sporten ook daadwerkelijk kan sporten? Ongeacht hun inkomen, afkomst, geaardheid of lichamelijke beperking. En met welke partijen werkt de gemeente samen en hoe zorgt zij voor betrokken stakeholders? Wat onderneemt de gemeente om ervoor te zorgen dat er voldoende sportaccommodaties zijn waarin veilig en prettig gesport kan worden? En zijn dit dan ook duurzame accommodaties?

Beste initiatief

In 2018 won Gorinchem al ‘beste initiatief op sport- en beweeggebied’ met het project: Beweegcoach Zorg Gorinchem. De ‘Beweegcoach Zorg Gorinchem’ kreeg toen de meeste stemmen van de ‘publieksjury’. Volgens deze jury, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, is het initiatief van de gemeente Gorinchem een topvoorbeeld van een relatief simpel idee met grote (positieve) gevolgen. Het betreft een mooie en interessante combinatie tussen zorg en bewegen waarbij ook aan de bewustwording van zorgspelers wordt gewerkt.

De Beweegcoach zet sport in als middel om het algehele welzijn van de cliënten in de zorg te vergroten. Ze gaat uit van positieve gezondheid: gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. De aanpak van de Beweegcoach is dan ook gericht op meer dan sport en beweging. Met de medewerkers van de deelnemende zorgorganisaties neemt ze de hele dagelijkse routine onder de loep. Deden de medewerkers voorheen ‘s ochtends als eerste de gordijnen open? Nu doen ze dat samen met de cliënt. Heeft de medewerker tijdens een gesprek met de cliënt een dossier nodig? Dan vraagt ze of de cliënt de map zelf wil halen. Voor veel cliënten zijn juist deze kleine beweegroutines ontzettend belangrijk.

Meer Gorinchem nieuws