Nieuwe woonwijk tussen Arkelsedijk en de Linge

Nieuwe woonwijk tussen Arkelsedijk en de Linge
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Als het aan de gemeente ligt komen er wijk tussen de Arkelsedijk en de Linge. Deze wijk heeft ongeveer de omvang van de halve Lingewijk die ernaast ligt. Hoeveel woningen er gaan komen is onbekend, wel zal er vermoedelijk hoogbouw gaan komen.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen woensdag is het plan gepresenteerd om een wijk te bouwen met hoogbouw. Dit zal vermoedelijk tussen de 3 en 4 verdiepingen zitten met maximaal van 8 verdiepingen hoog. Echter zitten er nog wat drempels die genomen moeten worden. Want hoe vervuild is de grond en hoe ga je om met de beschermde huismussen en vleermuizen die er nu huisvesten?

Beschermden dieren

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er op dit moment vleermuizen en huismussen zitten. Deze twee beschermden diersoorten hebben wel vaker projecten stil gelegd omdat er geen goede alternatief gevonden was. Maar ook de uitspraak van een ander milieuprobleem kan zomaar roet in het eten strooien. Namelijk de uitspraak van de Raad van State over de stikstof. Maar ook is het belangrijk om te weten hoe vervuild het grondgebied is. Immers heeft er jaren lang industrie gezeten.

Industriele look

Maar als alle hobbels zijn overwonnen, moet er een wijk gaan komen die verbinding heeft met de Linge. Volgens adviseur drs. Helma Born van Procap past een wijk die het verhaal vertelt over de geschiedenis van het gebied het beste in de omgeving. Hierbij moet vooral gekeken worden hoe je meer contact kunt komen met de Linge. Zo kan er gekeken worden naar een haven of aanlegsteiger. Wel eist Rijkswaterstaat dat er eerst ergens anders steigers weggehaald gaan worden. Helma Born adviseert om niet teveel woningen daar te realiseren. Rond de 400 appartementen en stadswoningen in industriele look moeten daar herrijzen. Maar dit kan behoorlijk druk opleveren op de Lingewijk en daarmee ook de bereikbaarheid van de Arkelsedijk. Om de druk eraf te halen kan er een extra brug aangelegd worden richting Oost.

Groen en duurzaam

Het gebied ligt tussen een winterdijk en de Linge. Deze staan bekend om de vaak groene karakter. Daarom wil de gemeente ook dat het gebied een groen en duurzaam karakter krijgt. Vooral het groene karakter van de Arkeldijk moet naar voren komen. Er moet meer inzet komen op groen bouwen zoals groene gevels en daken. Maar ook kansen benutten rondom duurzame energie en restwarmte uit de Linge of Cordion. Naast groen en duurzaam zal de wijk ook het hoge water moeten kunnen opvangen “Je verkoopt liever niet een dweil bij de woning” aldus adviseur Born. Daarom denkt ze dat het belangrijk is dat je andere type units te zetten in de plint op de begaande grond. Denk hierbij aan winkels of kantoren.

Parkeren in de dijk

Bij al die woningen zullen er ook auto’s parkeren. Naar verwachting zullen rond de 400 tot 500 auto’s actief zijn in de wijk. Raadslid Van Mourik (Stadsbelang) vroeg zich af of het niet mogelijk was deze auto’s te verplaatsen in de Arkeldijk. GroenLinks maakte zich juist zorgen over de toegankelijkheid van het OV in deze wijk en vroeg zich af of de adviseur dit wil meenemen in de kaderstelling. Ook Gorkum Actief had nog wel een tip en dacht na over een spannender oplossing, namelijk een shuttleboot tussen de wijk, het centrum en station Gorinchem.

Contact met de Linge en Lingewijk

Een lang gekoesterde wens is om ‘meer’ in contact te komen met de Linge. Deze is op weinig plekken toegankelijk. Daarom is het goed om een verbinding te creëren tussen de Lingewijk en de Linge zonder dat ze over de Arkelsedijk heen moeten. Daarom is er nagedacht over een loop- en of fietstunnel in de dijk. Deze moet op de hoogte komen van supermarkt Nettorama. Duidelijk geeft zowel de adviseur als D66 aan dat de Nettorama niet weg mag. Dit is een belangrijke wijkvoorziening voor de Lingewijk. Ook moeten er fietspaden / wandelpaden langs de Linge komen. Hierdoor ontstaat er een betere verbinding met het water.

Een brug te ver?

Een lang gekoesterde wens komt met deze wijk ook in vervulling, namelijk een extra brug tussen Lingewijk en Oost. Alleen is nu de vraag, wie gaat deze betalen? Kan deze betaald worden met de opbrengsten van de verkoop of moet de gemeente diep in de buidel tasten.

Verplaats de brandweer

Ook een pittige thema is de brandweer. Op dit moment zit de brandweer op een mooie maar vooral dure locatie. Dit stukje grond heeft een hoge waarden door de ligging. Zowel de VVD als D66 willen onderzoeken of het niet verstandiger is om deze eventueel te verhuizen om ook dit stuk erbij te betrekken.

Uiteindelijk zal tijdens de raadsvergadering van 31 oktober definitief besluitvorming plaatsvinden over de kaders van deze nieuwe wijk via de kadedocument.

Meer Gorinchem nieuws?