Onduidelijkheid rondom vergunning feestverlichting binnenstad

Onduidelijkheid rondom vergunning feestverlichting binnenstad

Het lijkt even spannend te worden of er wel in oktober de feestverlichting in de binnenstad van Gorinchem komt te hangen. Al in februari hebben de ondernemers een vergunning aangevraagd, maar deze is nog niet afgegeven door de gemeente. Dit komt door het negatief advies dat de welstand- en de erfgoedcommissie heeft gegeven.

Het zijn spannende weken voor de binnenstad ondernemers. Krijgen we net als vorig jaar in december feestverlichting, of kunnen we al eind oktober genieten? Als het aan de gemeente ligt gaat het eind oktober worden. “De gemeente heeft de intentie hier zo spoedig mogelijk een besluit over te nemen.” laat de woordvoerder weten. Eerder maakte ondernemers zich zorgen nadat er in de binnenstad straatvertegenwoordigers vergadering bekend werdt gemaakt dat er geen vergunning binnen was. “Er is februari al een vergunning aangevraagd, maar nog niet afgegeven door de gemeente. Het blijft vooralsnog hangen op een berekening van een ingenieursbureau die berekend heeft dat het niet sterk genoeg zou zijn. En dus niet veilig. Homann, het bedrijf die het gemaakt heeft in Brasschaat (Belgie) een test laten doen of de kabels (dezelfde zoals bij ons in Gorinchem hangen) 40 kilo kunnen dragen. Voor de gemeente is de werkbon en de foto niet voldoende bewijs.” staat er in de notulen te lezen die de redactie in handen heeft gekregen.

Onderzoek naar gewicht

Maar de gemeente houdt het niet bewust tegen. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de bezoekers. Want stel door sneeuw of regen wordt de feestverlichting te zwaar dan zouden de kabels zomaar kunnen breken. Hierdoor kunnen de historische panden beschadigd raken of erger nog bezoekers gewond raken. De gemeente erkent richting de redactie dat er een vergunning in februari is aangevraagd. “Ja, dat klopt. De reden hiervan is dat we bij deze vergunningaanvraag te maken hebben met bijkomende factoren.”  aldus de gemeente Gorinchem. De reden dat de vergunning nog niet is afgegeven is simpel. “De vergunning is nog niet afgegeven omdat de verlichting volgens de landelijke theoretische rekenmethode niet mogelijk is en de Welstand- en de Erfgoedcommissie een negatief advies hebben afgegeven. Dit vraagt om een zorgvuldige afweging.”  aldus de woordvoerder. Dit terwijl de feestverlichting vorig jaar ook hing “Dat klopt, alleen toen heeft de gemeente Gorinchem het gedoogd.” liet de woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente wil vooral zorgvuldigheid, maar beloofd ook dat er spoedig een besluit genomen gaat worden. Wel laat de woordvoerder duidelijk weten dat de gemeente het belangrijk vindt dat er zorgvuldigheid wordt getracht tijdens het besluit.

Meer Gorinchem nieuws?