Evenementen lopen gevaar door leden gebrek EHBO verenigingen

Evenementen lopen gevaar door leden gebrek EHBO verenigingen
Foto: EHBO vereniging Arkel

Je staat er niet bij stil, maar alle evenementen en sportactiviteiten moeten tegenwoordig EHBO-ers hebben. Op het moment dat er geen EHBO aanwezig is kunnen gemeentes geen vergunning afgeven voor een sportactiviteit of evenement. Om EHBO betaalbaar te houden zijn er al jaren lang EHBO verenigingen. Deze vragen vaak een kleine bijdragen. Maar door gebrek aan leden en bezuinigingen vanuit overheden, zullen deze verenigingen in de toekomst verdwijnen. Hierdoor zullen EHBO-ers voor evenementen onbetaalbaar worden omdat ze afhankelijk zijn van commerciële partijen.

Foto: EHBO vereniging Arkel

Door gebrek aan tijd, wordt het steeds minder interessant om actief deel te nemen aan verenigingsleven. Je hebt een baan, kinderen, sportactiviteiten en ook nog eens vrienden en familie. Veel mensen hebben geen tijd om naast hun drukke leven ook actief te zijn voor de gemeenschap. Daar hebben diverse EHBO-verenigingen in Gorinchem en omgeving last van. Deze verenigingen zorgen ervoor dat sportverenigingen goedkoop les kunnen geven, dat hardloopwedstrijden door kunnen gaan maar ook evenementen zoals Oranjefeesten en timmerdorpen. Door betaalbare verplichte EHBO-ers kunnen hun met het beetje budget toch professionele en zeer deskundigen mensen leveren. Maar daar komt mogelijk een eind aan.

Geheel belangeloos

Veel EHBO verenigingen doen geheel belangenloos of vragen een kleine vergoeding voor hun werkzaamheden. Zo bijvoorbeeld de vereniging in Arkel. “Wij vragen geen geld bij activiteiten in het dorp. Al 65 jaar hebben wij geheel belangeloos gewerkt. Wij leven vooral van contributie, een kleine subsidie en donaties uit de gemeenschap. Je moet er voor je dorp staan.” laat Jeanette Hessels weten. Ze is naast fulltime docent EHBO op een ROC ook nog zelfstandig ondernemer in BHV trainingen en ook nog eens penningmeester van de EHBO vereniging in Arkel. Samen met 30 vrijwilligers, waarvan 8 echt actief werkt ze elke week om maar genoeg mensen op de juiste plek te hebben.

Elke week klaar staan

“Elke week zijn onze vrijwilligers nodig. Ze werken bij de sportvereniging als er een wedstrijd of training. Maar ook bij evenementen zoals Timmerdorp, Sinterklaas intocht, avond vierdaagse of een Oranjefeest. Om de 5 jaar hebben wij een groot evenement in het dorp. Dan moeten al onze vrijwilligers klaar staan om vanaf de ochtend tot laat in de avond klaar te staan. Wij vragen er geen geld voor en krijgen af en toe een kleine bijdragen ter compensatie.” vertelt Jeanette. “Neem als voorbeeld Timmerdorp volgende week. Daar gaan enorm veel pleisters en verbanden doorheen. Ter compensatie krijgen wij €50,- voor het verbanden en pleisters.
Wij hebben onlangs besloten om niet meer in het dorpshuis te gaan zitten omdat de huur te hoog was. Door gebrek aan inkomsten van o.a. leden kunnen wij het niet meer bolwerken. Tegenwoordig geef ik daarom maar bij mij thuis les.”.
De EHBO vereniging in Gorinchem vraagt als bijdragen €12,50 per uur per persoon voor niet commerciële evenementen en €20,- per uur per persoon voor commerciële evenementen. Dit is in verhouding met commerciële organisaties een schrijntje. Daar kunnen tarieven soms wel boven de 500,- liggen per dag per persoon.

Helpen in andere gemeentes

Niet alleen voor Arkel staat de vereniging klaar. Ook in andere gemeentes helpen de vrijwilligers van Arkel andere afdelingen. Ook kleinere gemeentes zoals Noordeloos, Giessenburg, Schelluinen en Gorinchem komen leden te kort. We helpen elkaar waar mogelijk.

Ook in omgeving

Maar EHBO is meer dan alleen helpen bij evenementen. “Wij krijgen regelmatig mensen die een training komen volgen voor werk. Het is ook belangrijk dat je mensen uit je omgeving kan helpen. Dat lukt niet met een e-learning training en een 2 uurtjes les. Wij geven minimaal 12 avonden 2,5 uur les en als het moet meerdere avonden. Daarnaast worden ze officieel getoetst door een commissie van het Oranje Kruis die langs komt.” laat de drukke penningmeester weten.

E-learning werkt niet

Jeanette heeft haar zorgen bij de laatste situatie in Arkel. De lokale supermarkt geeft gratis EHBO-trainingen weg. Dit zijn E-learningprogramma’s van het Rode Kruis met een 2 uur praktijkles. “Het doet onze leden dan ook pijn dat de Coop in Arkel een training geeft van het Rode Kruis van een paar uurtjes. EHBO is niet zomaar gedaan. Je moet weten hoe je moet handelen als je zoon of dochter teveel heeft gedronken of als de drugs verkeerd is gevallen. Maar ook moet je kunnen handelen als er bijvoorbeeld een auto ongeluk is ontstaan waarbij meerdere gewonden zijn. Dat leer je echt niet even in een E-learning programma.”

gemiste kans

Daarnaast vind de EHBO vereniging het raar dat de supermarkt niet naar hun toe is gekomen. Als ze ons hadden gesponsord, hadden wij zelfs mensen die in de armoede leven gratis trainingen kunnen geven. Wij zetten ons al 65 jaar in voor de gemeenschap en dan halen ze een externe commerciële organisatie binnen als het Rode Kruis. Die nog nooit iets voor de Arkelse gemeenschap heeft ingezet.

Vergoed door de zorgverzekeraar

Tegenwoordig krijg je EHBO cursus (deels) vergoed van de zorgverzekeraar. Enige wat je moet doen is je diploma en de factuur te sturen. Voor een basistraining vraagt de EHBO vereniging in Arkel maar €160,-. Als mensen lid willen worden van de vereniging betalen ze 27,50 per jaar en daarmee krijgen ze herhalingstrainingen waardoor hun diploma wordt verlengt en onze materialen mee wordt bekostigd. Met deze inkomsten kunnen wij materiaal aanschaffen die nodig is voor de werkzaamheden.

Meer nieuws?