Stadsbestuur wil verbod op ballonnen loslaten

Stadsbestuur wil verbod op ballonnen loslaten
Foto: Wikimedia - Eve

Het college van burgemeester en wethouders wil een verbod op het loslaten van ballonnen. Op deze manier wil de gemeente niet dat ballonnen in de natuur terecht komen en schadelijk kunnen zijn voor dieren.

Foto: Wikimedia – Eve

In vele gemeentes is het al verboden om ballonnen los te laten. Per jaar worden in Nederland ongeveer 1 miljoen ballonnen opgelaten. Een kwart van deze ballonnen komt in de zee terecht, vertelt Stichting De Noordzee. Ze tellen al meer dan 13 jaar in opdracht van Rijkswaterstaat wat er allemaal aanspoelt.   

Gevaarlijk voor milieu

Daar wordt het afval door vogels, vissen en zeehonden aangezien voor voedsel, en opgegeten. De dieren raken daardoor verstopt of stikken. Ook walvissen, schildpadden en dolfijnen zijn slachtoffer. Ze krijgen de ventielen of sierlinten in hun maag of raken in de linten verstrikt. De ballonnen die niet worden gegeten, drijven in de zee in een plastic soep, of zullen later aanspoelen op het strand. De andere drie kwart komen terecht in de landschap of in de bossen. Ook daar eten o.a. koeien de plastic op. Regelmatig sterven in Nederland koeien door de plastic.

GroenLinks

Voor de zomerreces diende GroenLinks nog een voorstel in om ballonnen te verbieden. Het college steunde toen het voorstel en gaf aan zelf geen ballonnen meer uit te delen tijdens evenementen. De gemeente laat wel weten niet heel actief te gaan handhaven. Dit omdat het college geen geld of mankracht vrij te willen maken voor de handhaving. Er moet nog een definitief voorstel komen om o.a. het evenementenbeleid en de APV te veranderen. Hierover zal de gemeenteraad later nog een besluit nemen.

Meer nieuws?