ProRail gaat foto’s maken boven het spoor

ProRail gaat foto’s maken boven het spoor
Foto: ProRail

Vanaf 17 augustus gaat ProRail foto’s maken vanuit een helikopter. De organisatie die verantwoordelijk is voor het spoor zal dit doen om het spoor en de omgeving goed in kaart te brengen. Ook zal ProRail boven Gorinchem vliegen om o.a. de Betuweroute in beeld te brengen.

Foto: ProRail

ProRail vliegt de komende tijd regelmatig met een helikopter boven het spoor om luchtfoto’s en laserscans te maken van het spoor. “De opnamen maken we om onze eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart up te daten. Ook maken we met de data 3D weergaven van bijvoorbeeld stations.” laat Prorail weten. 

Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen, vliegt de helikopter op een hoogte van ongeveer 190 meter. Dat is lager dan normaal voor een helikopter en daarom valt het op.

Trajecten

Wanneer ProRail boven Gorinchem gaat vliegen is onbekend. “Op voorhand valt echter niet exact te zeggen waar we op welk moment gaan vliegen. Dat is namelijk afhankelijk van het weer en de toestemming van de luchtverkeersleiding. Ons doel is om de komende tijd tien voorkeurstrajecten in kaart te brengen. Mocht er boven een voorkeurstraject niet kunnen worden gevlogen dan wordt uitgeweken naar een van de reservetrajecten.” laat Prorail weten.

Kaart

De basisbeheerkaart (BBK) wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten. De data kan ook gebruikt worden voor 3D-modellen van bijvoorbeeld stations. “We werken er hard aan om alle gegevens vrij ter beschikking te stellen aan de spoorsector. We verwachten dat begin 2020 voor elkaar te hebben.” Vertelt ProRail.

Meer nieuws?